Wat te doen bij overlijden?

Als een dierbare is overleden, dan moet er in een korte tijd veel worden geregeld. Wie moet je bellen? Is er een uitvaartverzekering? Hoe doe je aangifte van overlijden? Onderstaand vind je een overzicht, zodat je niets over het hoofd ziet.

 

1. Bel eerst de (huis)arts

Wanneer iemand thuis is overleden, bel je eerst de (huis)arts. Bij een overlijden in het ziekenhuis of een verpleeghuis zorgt het verplegend personeel ervoor dat er een arts komt. De arts komt om het overlijden vast te stellen.

2. Breng familie en vrienden op de hoogte.

3. Neem contact op met mij.

Als de arts is geweest, dan kun je mij bellen. Voor het melden van een overlijden ben ik dag & nacht bereikbaar op 020 820 44 73. Als het overlijden ’s nachts gebeurt, kan ik direct bij je langskomen. We kunnen ook een afspraak maken voor vroeg in de ochtend. Voordat je mij belt, neem eerst even de tijd om samen stil te staan bij het overlijden.

4. Ik kom langs om de wensen van de uitvaart te bespreken.

Ik kom langs voor de eerste verzorging en een eerste gesprek. We overleggen of de opbaring thuis of elders plaatsvindt en nemen alvast de belangrijkste zaken door: wat waren de wensen van de overledene, wat wordt de datum van de uitvaart, de keuze voor begraven of cremeren. We kijken ook alvast naar de tekst van de rouwkaart en advertentie.

Niet alles hoeft direct te worden geregeld, onze eerste zorg is de overledene. De volgende dagen besteden we aandacht aan de andere aspecten van de uitvaart zoals: sfeer, bloemen, rouwvervoer en muziek. Samen bekijken we wat de mogelijkheden binnen jouw budget zijn.

5. Verzorgen en opbaren

Als de arts is geweest dan mag de overledene worden verzorgd. Dit kan thuis, maar als dat niet mogelijk is dan kunnen we dat ook in een uitvaartcentrum doen. Als je wil, kun je bij de verzorging aanwezig zijn. Zelf helpen bij de verzorging mag natuurlijk ook.

6. Aangifte van overlijden

De aangifte van overlijden moet gebeuren binnen zes dagen na het overlijden. De aangifte wordt direct verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP), zodat alle overheidsorganisaties automatisch op de hoogte zijn.

De akte van overlijden heb je nodig om verschillende instanties zoals: notaris, bank en verzekeraar te informeren over het overlijden. Dit heeft geen haast en kan in alle rust gebeuren na de uitvaart.

7. Rouwannonce

Als de dag en de locatie van de uitvaart zijn vastgesteld, dan kunnen de rouwbrieven worden verzonden en kan de rouwadvertentie voor in de krant worden opgesteld. Je kunt er ook voor kiezen de aankondiging digitaal te verzenden. Het drukwerk en de rouwpost regel ik voor je. Uiteraard krijg je vooraf ter controle een zetproef van mij.

8. De uitvaart regelen

In de dagen na het overlijden begeleid ik je stap voor stap bij het regelen van de uitvaart. Jij bepaalt hoe deze dag er uit ziet, wie wat doet, wie er spreekt, in welke volgorde, etcetera. Ik zorg dat álle zaken zijn geregeld en leg alles vast in een draaiboek.

9. De dag van de uitvaart

De dag van de uitvaart is de dag van afscheid nemen. Terugkijken op het leven en dierbare herinneringen delen. Deze dag ben ik de ceremoniemeester en zorg ik ervoor dat de nabestaanden alle rust en ruimte krijgen om afscheid te nemen.

10. Na de uitvaart

Ook na de uitvaart kun je bij mij terecht voor advies. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden van het uitstrooien van de as of de nazorg voor nabestaanden.

Coffin detail Carmen López Brio
Neem direct contact met mij op 020 820 44 73